I en analyse af virksomhedens soliditet og likviditet er fokus rettet mod virksomhedens balance.
Soliditetsgrad
Ved en virksomheds soliditet forstås dens evne til at modstå tab. Til brug for en bedømmelse af soliditeten anvendes nøgletallet soliditetsgraden, som beregnes således:
Soliditetsgraden viser, hvor stor en andel af virksomhedens samlede aktiver der er finansieret med egenkapital.
Soliditetsgraden giver et indtryk af, hvor modstandsdygtig en virksomhed er over for tab. Virksomhedens långivere vil først begynde at lide tab, når hele egenkapitalen er væk. Hvis soliditetsgraden er lav, vil risikoen for långiverne alt andet lige være høj. Virksomheden vil også have sværere ved at optage nye lån, når soliditeten er lav. En lav soliditet kan desuden føre til dårlige lånebetingelser i form af en høj rente og/eller krav om sikkerhedsstillelse for lånet.
En virksomhed med en lav soliditet har en forholdsvis lille egenkapital. Der er dermed stor risiko for, at den går konkurs, når det er krisetider, og indtjeningen er under pres. Der skal relativt få år med underskud til, før egenkapitalen er tabt, og en konkurs truer. Når soliditeten er lav i en virksomhed, vil den også have svært ved at tiltrække nye investorer.
Som en tommelfingerregel bør soliditeten i en veletableret virksomhed udgøre mindst 30 til 40 procent. I nyetablerede virksomheder, hvor man endnu ikke har haft mulighed for at opspare overskud (konsolidere sig), vil den naturligvis ofte være mindre.
Det bør dog i denne forbindelse nævnes, at man ved en vurdering af en virksomheds soliditet også bør se på forventningerne til virksomhedens fremtidige indtjening.
For Toms Gruppen kan soliditetsgraden beregnes på denne måde (beløb i 1.000 kr.):
Figur 16.6 Soliditetsgraden for Toms Gruppen
Soliditetsgraden var i 2010 61,0%, dvs. at 61,0% af de samlede investeringer (aktiver) i Toms Gruppen var finansieret med egenkapital. Man kan også udtrykke det på den måde, at 61,0 øre af hver investeret krone i virksomheden kom fra virksomhedsejerne. I 2011 faldt soliditetsgraden til 58,0%, og faldt yderligere i 2012 til 54,5%. På trods af faldet er soliditetsgraden stadig relativt høj. Ud fra et soliditetshensyn er dette meget tilfredsstillende, da virksomheden kan tåle at tabe 54,5% af aktivernes værdi, før långiverne lider tab. Den relativt høje soliditetsgrad kan også medføre, at långiverne er villige til at yde Toms Gruppen lån med lav rente, da den høje soliditetsgrad giver långiverne en høj sikkerhed for lånet.
Likviditetsgrad
Som grundlag for en vurdering af virksomhedens betalingsevne kan man beregne nøgletallet likviditetsgrad, der har følgende indhold:
Likviditetsgraden viser, hvor meget virksomhedens omsætningsaktiver udgør i procent af virksomhedens kortfristede gældsforpligtelse.
Kortfristede gældsforpligtelser forfalder til betaling inden for det kommende år. Virksomheden skal derfor være i stand til at betale disse gældsforpligtelser, efterhånden som de forfalder til betaling. Den nødvendige likviditet til betaling af gældsforpligtelserne skal primært komme fra virksomhedens omsætningsaktiver. Enten er disse aktiver jo allerede likvide midler, eller de kan relativt hurtigt blive til likvide midler, fx tilgodehavender fra salg.
Visse omsætningsaktiver som fx varebeholdninger kan dog på kort sigt ikke omsættes til likvide midler. Likviditetsgraden bør derfor ligge et godt stykke over 100%. Som en tommelfingerregel siger man ofte, at den bør udgøre mindst 150%. Hvis en virksomhed ikke er i stand til at overholde sine betalingsforpligtelser, vil det i første omgang medføre, at virksomheden går i betalingsstandsning. Det vil i mange tilfælde efterfølgende ende med en konkurs. En meget dårlig likviditetsgrad kan indikere, at virksomheden vil have meget svært ved at overleve på kort sigt. Man bør dog i en sådan situation også se på virksomhedens forventede fremtidige likviditet.
En virksomheds likviditetsgrad bør ud fra et likviditetshensyn være så høj som mulig. Man bør dog ved en bedømmelse af virksomhedens likviditet også inddrage forrentningshensyn. En høj likviditetsgrad kan nemlig betyde, at virksomheden har en stor overskydende likviditet. Den overskydende likviditet anbringes typisk i aktiver uden eller med et meget lille afkast, og det vil påvirke virksomhedens afkastningsgrad negativt.
For Toms Gruppen kan likviditetsgraden beregnes som vist nedenfor (beløb i 1.000 kr.).
Figur 16.8 Likviditetsgrad for Toms Gruppen
Likviditetsgraden i Toms Gruppen er faldet fra 187% i 2010 til 155% i 2012. På trods af faldet ser den likviditetsmæssige situation i virksomheden god ud ved udgangen af 2012. Da likviditetsgraden ligger langt over 100%, er virksomhedens omsætningsaktiver en del større end dens kortfristede gældsforpligtelser.
Dine noter kan hjælpe mange!
Har du nogle gode noter liggende, som du gerne vil dele med dine medstuderende?
[contact-form-7 id="1345" title="Upload noter"]