Sociologi er dels en videnskab der undersøger samfundet som helhed og forhold mellem samfundets dele – dels undersøger sammenhænge mellem individer og grupper såsom roller og normer og socialisering, dvs. menneskers tillæring af de sociale ”regler”.
Det er en ny videnskab, som især undersøger ændringer i sociale strukturer ved overgangen fra det traditionelle samfund over industrisamfundet til det sen-moderne samfund.
Vigtige begreber
Den biologiske arv: Den biologiske (genetiske) arv bestemmer, hvordan nogle af forældrenes egenskaber går igen i børnene.
Den sociale arv: Den sociale arv er en teori om, at mennesker viden, holdninger og personlighedstræk fra forældrene gennem opvæksten. Altså adfærdsmønstrer der går i arv f.eks. udannelse, kriminel adfærd mm.
Socialisering: Socialisering handler om den proces hvor man lærer hvem man er og hvordan man begår sig i samfundet. Dette er med til at skabe ens opfattelse af de sociale normer – altså holdninger og syn på samfundet. Man skelner mellem primær- og sekundær socialisering:
– Primærsocialisering: Den primæresocialisering handler om forældrernes og familiens påvirkning
– Sekundærsocialisering: Den sekundæresocialisering handler om venner, arbejdet o.l. påvirkning
Norm/ normer: En norm handler generelt om en persons forventede adfærd i en bestemt situation. Det er altså tit kulturelt bestemte holdninger og syn der påvirker ens adfærd.
Dine noter kan hjælpe mange!
Har du nogle gode noter liggende, som du gerne vil dele med dine medstuderende?
[contact-form-7 id="1345" title="Upload noter"]