Valutapolitik er ændring af valutaens værdi overfor andre valutaer – valutapolitik bestemmes af regeringen og udføres af Nationalbanken.
Læs også: Pengepolitik
Devaluering: En devaluering er nedskrivning af valutaens værdi
– En devaluering kan af eksportvirksomhederne bruges til enten at nedsætte prisen på eksportmarkederne eller få større profit
– En devaluering vil øge eksportprovenuet såfremt eksporten er priselastisk
– En devaluering gør importen dyrere og dermed mindske importen og øge inflationen
På lang sigt vil den positive effekt på betalingsbalancen af en devaluering blive modvirket af inflationen
Revaluering: Reevaluering af et lands valuta er det modsatte af en devaluering. Her opskrives valutaen, og man skal bruge færre danske kroner til at opkøbe den fremmede valuta. Revaluering giver de modsatte virkninger af devaluering:
- Eksport falder
- Import stiger
- Dæmpet inflation
For at foretage en revaluering kræver det at et land har en meget sund økonomi, så betalingsbalancen på kort sigt kan tåle en forværring.
Fast/flydende valutakurs indflydelse på mulighederne for valutapolitik: Danmark har, som konsekvens af den faste kronekurs overfor euroen i ERM2 samarbejdet, ikke devalueret siden 1983. Så længe Danmark ikke har EURO, kan kronens værdi overfor Euro godt ændres, dog først efter aftale med Eurolandene.
Har et land valgt fast valutakurs har man valgt ikke at bruge devaluering/revaluering som instrument til at opnå de samfundsøkonomiske mål.
Har et land valgt flydende valutakurs vil markedskræfterne justere valutakursen, så en dårlig konkurrenceevne og underskud på betalingsbalancen vil automatisk blive rettet op af en lavere valutakurs.
Det er altså det væsentligste er om landet har fast valutakurs eller flydende valutakurs i forhold til valutapolitik.
Dine noter kan hjælpe mange!
Har du nogle gode noter liggende, som du gerne vil dele med dine medstuderende?
[contact-form-7 id="1345" title="Upload noter"]