De absolutte fordele – Adam Smith – 1776
Handelsteorien handler om landendes absolutte fordele i produktionen. Hvert enkelt land skal specialisere sig i de områder, hvor landet har absolutte fordele i produktionen. Når landene herefter handler med hinanden, vil alle lande opnå større velstand. Handelsteorien ‘Absolutte fordele’ forudser, at et land typisk vil eksportere varer, hvor landet er bedre end andre lande mht. til produktionsfaktorer.
De relative fordele/ komparative fordele – David Ricardo – 1817
Handelsteorien handler om landenes komparative fordele i produktionen. Et land der har absolutte fordele på alle områder, vil alligevel specialisere sig nemlig i den produktion hvor landet, relativt til andre lande, er bedst. Ved at specialisere sig i de komparative fordele og herefter handle vil alle lande opnå større velstand. Det forudser, at et land oftest vil eksportere varer, hvor landet har nogle relativt effektive produktionsfaktorer relativt til andre lande. Dette kan forklare grunden for meget forskellige lande handler indbyrdes, f.eks. i- og u-lande (Danmark sælger f.eks. vindmøller til Indien – Indien sælger tekstiler til Danmark (de to lande har komparative fordele på de respektive områder)).
Faktorudrustningsteorien – Eli Heckscher og Bertil Ohlin – 1930’erne
Handelsteorien handler om at et land skal specialisere sig i de varer, hvor der netop anvendes de produktionsfaktorer, som landet er bedst udrustet med.
Linders efterspørgselsteori/ efterspørgselsforhold – Staffan Burenstam Linder – begyndelsen af 1960’erne
Handelsteorien handler om at et land typisk vil handle med de lande, der ligner landet mest mht. indkomst, kultur, kvalitetsopfattelse, eftersom forbrugerne her ligner landets egne forbrugere mest. Det kan forklare hvorfor meget ens lande handler meget med hinanden, som f.eks. Danmark, Sverige og Tyskland.
Stordriftsfordele – Paul Krugman m.fl. – 1980’erne
Handelsteorien handler om at en stor del af moderne industriproduktion er præget af stordriftsfordele. Udnyttelse af disse fordele kræver et stort marked, hvilket nødvendiggør handel. Ifølge teorien kan man ikke forudse hvilke lande, der vil producere hvad, idet forekomsten af stordrift ikke nødvendigvis er betinget af besiddelse af visse produktionsfaktorer. Dette kan forklare grunden for at lande, som ikke har nogle umiddelbare komparative fordele, alligevel grundet stordrift, bliver førende eksportører af særlige varer. Det kan derfor vise, at lande som besidder de samme produktionsforhold alligevel vil specialisere sig, nemlig i områder hvor de har opnået stordrift.
Dine noter kan hjælpe mange!
Har du nogle gode noter liggende, som du gerne vil dele med dine medstuderende?
[contact-form-7 id="1345" title="Upload noter"]